Posts Tagged 'Before & After'

Under Construction – West Seattle

What started as a 80’s tall & skinny box in West Seattle, looking like this…

Before

…is still in construction and already looks amazing.

In progress...

Yes, that is the same view in both photos. The old front didn’t look like a front. The doors you see in the before photo were not even the front doors (the front door was around the side of the house – confusing for visitors!).

In the re-design, the house now has a facade with eye-catching curb appeal. The seldom-used 3rd floor deck has been enclosed and is sure to become a favorite hangout spot. The view is amazing, and the new indoor space is flooded with light even on a rainy day, thanks to an oversized skylight.

DLH, Inc. www.dlhinc.com is the builder for this project, and their team is doing a fabulous job.

Advertisements

Magnolia Bluff – Before & After

Master Bathroom - Before

Master Bathroom - After

Guest Bathroom - Before

Guest Bathroom - After

Design challenge-

Update the 1920’s bathroom decor to compliment the home’s Spanish Colonial style.

Solution-

Modern conveniences merge with Mediterranean sensibility, creating a sense of warmth and luxury.

Frelo – Before & After

Before

After

The Beginning

Some homes are ideal candidates for tear-down or whole house renovations. This home had a significant amount of maintenance due, in addition to primary spaces in need of updating (kitchen and bathrooms).

The Big Idea

Originally, the homeowners planned only to remodel the kitchen and bathroom and replace the furnace and roof.

One of my initial design concepts explored the possibility of opening the kitchen to the family room (by removing a large fireplace and re-orienting the kitchen work areas toward the view).  This completely changed the feel of the house, and the owners’ feelings about the house.

Inspired to transform this house into their dream live/work environment, the project became a “near” tear-down (one wall and the slab-on-grade remained). An entirely new, modern, energy-efficient home now stands in its place.

Home Sweet Home-Office

One of the criteria for combining home with work was to create an acoustically separate area where the sounds of home-life would not distract from work. The door to this space is fitted with an acoustic door bottom and perimter gasket by Pemko.  The office walls are double-framed with offset studs in a “floating” installation.

Acoustic home office door

Winter Cheer (and eco-mindfulness)

Emphasis was placed on high quality systems, including radiant hydronic heat, commercial grade metal roofing, and rainscreen cladding. The southern exposure boasts large windows, both to capture all the mood-lifting sun possible during the rainy Seattle winter and to allow passive heating of the hydronic tubing in the floor.

Queen Anne 1 – Before & After

Kitchen Challenge: Design a comfortable kitchen for a family of five within an existing narrow maze of circulation.

Kitchen Solution: A functional arrangement of appliances and ample workspace – all found within the existing walls – by simply eliminating one door.

Kitchen, before

Kitchen, after

Dining Room Challenge: Revive the original charm and warmth of this historic Craftsman interior.

Dining Room Solution: The paint was stripped from the original millwork, and the perfect period-appropriate paint color was chosen for the plaster.

Dining Room, before

Dining Room, after

 

Lake Washington – Before & After

lake-wa-before

Before

Lake-WA-1

After

The idea of a grand front porch addition was inspired by the homeowner’s travels to the South as a possible solution to two problems:  too much sun (which meant blinds closed and view obscured), and not enough room for party guests when entertaining.

The design drew upon the Colonial Revival “vocabulary” of this home and others of the same era.  The extra-deep cover acts as shelter, making it possible to enjoy being outdoors when warm but rainy (which describes a good portion of the year here), while providing shade for the interior living spaces without blocking the view.

Magnolia – Before & After

Before

After

Adding a second story over part of this 50’s rambler captured the view while adding a master suite and extra bedroom and bathroom.

Prairie style proportions were used as a complement to the existing roof slope and overhangs, reducing the perception of height from the curb.  All windows were replaced, as well as the siding above the brick veneer.

The addition was designed to bridge the existing house, creating a front entry foyer on the main level where the stairs are housed without using any of the existing living space.  The second story, above, also creates a welcoming, covered porch.

New foyer with stairs to second story addition

New foyer with stairs to second story addition

Tejon – Before & After

When my client purchased this house, it was hardly apparent that this was originally a “stick style” home. The previous owner’s remodel was an attempt to convert the style to “Swiss chalet”.

Located within a historic preservation overlay district, an additional design review prior was required prior to permit approval. This zoning designation mandated that changes be “in keeping with” the character of the historic neighborhood, not necessarily an exact historic replica.

The siding was completely removed and replaced with cedar shingles, and a new front porch and rear porch were designed and constructed.  The size, spacing, and moulding profiles for each element were detailed very carefully, recollecting the original stick-style vocabulary.

Before, as a "Swiss Chalet"

Before, as a "Swiss Chalet"

After, with Stick Style features

After, with Stick Style features

A flight of side stairs is tucked behind a low shingle wall to provide easy access for the owner from his car, parked on permeable paver tire strips rather than a concrete drive. The mail carrier gave a special “thank you” to us for those steps, which are also a convenient shortcut on his walking route from the neighbor’s porch.

Tejon-side-stairs

A flight of steps is tucked behind a low wall next to the front door.